Pages

Saturday 4 June 2011

proses pembuatan roti

kali ni tokey ingin menunjukkan cara pembikinan roti yang dijual di kedai ZAINON BAKERY ini. hihihi...


proses membuat roti dimulakan dengan mengepal roti bulat-bulat, macam gambar dibawah.

macam mane nak kepal? tu kena tanye tokey, tapi kat sini ade tunjuk macam mane tokey kepal doh roti.

untuk roti yang ada inti didalam, macam roti kelapa atau roti kacang, lepas kepal bulat-bulat, doh roti tu akan dileperkan.

lepas leperkan, letak inti.
 

 pastu tutupkan doh ni, susah tau nak tutup, tapi kalo terer, senang je. hihi...
 

 tadaa, jadi bulat balik.
 

 bila da isi inti, roti ni boleh diletakkan diatas dulang.
 

 setiap roti ada dulang lain-lain, macam roti kat bawah ni, ni untuk roti manis, dulang segi empat dan tinggi sikit.

macam dulang ni, tokey buat letak roti yang ada inti, macam roti kelapa dan kacang.

dulang rendah ni jugak tokey guna untuk roti blueberry.

pastu kenalah tunggu kejap untuk bagi roti ni naik.

agak-agak dah naik, boleh la sapu susu cair atas roti.

pastu boleh masuk oven, ni tengah bakar dalam oven ni. sneak peek sikit.

yang da siap bakar, rupa roti tu macam ni la.

roti yang dah siap dibakar akan disejukkan diatas rak yang dibina khas. (ye la, khas untuk roti! hihihi)


roti yang da sejuk bolehlah terus dibungkus didalam plastik pembungkusan.

jengjengjeng, roti dah pun siap, sekarang dah boleh jual untuk dinikmati orang ramai. lalala...



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...