Pages

Sunday, 12 June 2011

 eee....kek apa ni???

ni la namanya kek pengantin...
kek n cupcake....skrang kan da trend camni...kek n cupcake....
 selamat pengantin baru kepada tuan punya kek ni



 yg ini design utk kek di bhgian bawah
design kek di bhgian atas pula...
 sempena cuti sekolah ni,maka banyaklah keje kawen...bila banyak keje kawen,maka banyak keje kat kedai....salah satunya buat cupcake....ni la cupcake tempahan seorang pelanggan..
 warna tema merah,ditempah dengan keknya skali...
 ni lah kek yg ditempah tu...cupcake disusun keliling kek...memg comel         ----------------->
 tada...cupcake yg siap pada jam 2 pagi...
 cupcake....ooo...cupcake...akhirnya siap pon...dah la  pengantin nak ambil esok....tepaksa la siapkan  walau da tgh mlm...

Tuesday, 7 June 2011

cornflakes raspberry

kali ni tokey sudah start buat biskut raya..resepnye ialah BISKUT CORNFLAKES RASPBERRY....
so,jom ramai2 tengok la gamba biskut nih....

 ni la biskutnye.....yum yum,sedap rasanya....rangup n ada rasa manis,rasa jem raspberry..

 biskut ni dari jarak dekat....
 amacam???? rasa terliur x??

so...dapatkan biskut cik enon ni kat kedai Zainon Bakery utk merasa,....msti sedap nyer la.....

Saturday, 4 June 2011

proses pembuatan roti

kali ni tokey ingin menunjukkan cara pembikinan roti yang dijual di kedai ZAINON BAKERY ini. hihihi...


proses membuat roti dimulakan dengan mengepal roti bulat-bulat, macam gambar dibawah.

macam mane nak kepal? tu kena tanye tokey, tapi kat sini ade tunjuk macam mane tokey kepal doh roti.

untuk roti yang ada inti didalam, macam roti kelapa atau roti kacang, lepas kepal bulat-bulat, doh roti tu akan dileperkan.

lepas leperkan, letak inti.
 

 pastu tutupkan doh ni, susah tau nak tutup, tapi kalo terer, senang je. hihi...
 

 tadaa, jadi bulat balik.
 

 bila da isi inti, roti ni boleh diletakkan diatas dulang.
 

 setiap roti ada dulang lain-lain, macam roti kat bawah ni, ni untuk roti manis, dulang segi empat dan tinggi sikit.

macam dulang ni, tokey buat letak roti yang ada inti, macam roti kelapa dan kacang.

dulang rendah ni jugak tokey guna untuk roti blueberry.

pastu kenalah tunggu kejap untuk bagi roti ni naik.

agak-agak dah naik, boleh la sapu susu cair atas roti.

pastu boleh masuk oven, ni tengah bakar dalam oven ni. sneak peek sikit.

yang da siap bakar, rupa roti tu macam ni la.

roti yang dah siap dibakar akan disejukkan diatas rak yang dibina khas. (ye la, khas untuk roti! hihihi)


roti yang da sejuk bolehlah terus dibungkus didalam plastik pembungkusan.

jengjengjeng, roti dah pun siap, sekarang dah boleh jual untuk dinikmati orang ramai. lalala...



biskut oat bijan

 Buat tempahan lagi door gift untuk orang kahwin. Tak banyak dalam 60 bekas je.
Satu unit harganya 3 ringgit. Biskut ni ikut citarasa pelanggan, pelanggan kali ni nak biskut oat bijan. So saya buat BISKUT OAT BIJAN!



tadaa...da siap, macam ni lah rupa biskut oat bijan. dibungkus dalam bekas yang cantik dan comel, muat 20 keping biskut untuk door gift. (buah tangan! hehehe)

Thursday, 2 June 2011

blueberry n cheese bun

 kali ni, tokey buat roti untuk tempahan, roti GIANT untuk budak-budak motivasi sekolah rendah Tanjung Gading. Roti ni hampir lebih kurang macam roti blueberry jual kat kedai, tapi ni BESAR. Roti ni sesuai untuk buat makan time minum pagi, minum petang atau supper. So, check this out.
.
 beginilah rupa bun blueberry n cheese Zainon Bakery

lawa tak? ada rupa, mestilah ada rasa.

sneak peek dari atas sikit, macam tu lah rupa roti ni.

jeng jeng jeng, banyak tak?

dah ready nak jual.

 rupa roti bila disusun dalam bakul.

ni kat atas rak, tengah sejukkan roti, baru keluar oven ni.

untuk tempahan, bleh call, mesej, ym, fb, skype atau emel makcik ea.

p/s: gambar ni anak makcik yang baru balik yang ambik.

kek da sampai rumah

yeah!!! anak macik enon yg dok u.s.a tu bru blek rumah..kek utk anak macik tu
selamat makan sume!!!!
 
 
 nampak sedap tak???   memang sedap....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...